MENU
SAFETY
QUALITY
ENVIRONMENT

Παρότι η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC-ΗΠΑ) δηλώνουν ότι

δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το τρόφιμο αποτελεί πηγή ή διαδρομή μετάδοσης για τον νέο ιό Covid-19, οι ορθές βιομηχανικές πρακτικές στις επιχειρήσεις τροφίμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδος πρόληψης για την εξάπλωση του κορωναϊού καθώς και για την αποφυγή του κινδύνου να υποστούν περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις από τον ιό. 

Οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να διατηρούν αυξημένη επαγρύπνηση και να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για να εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο λειτουργικής υγιεινής, ασφαλή παραγωγή και διανομή των προϊόντων τους, για τον μετριασμό του κινδύνου. Είναι πιθανό οι μολυσμένοι εργαζόμενοι να μπορούν να εισάγουν τον ιό στο τρόφιμο που εργάζονται ή πάνω στις επιφάνειες των βιομηχανιών τροφίμων, είτε με τον βήχα και το φτάρνισμα, είτε με την επαφή με το χέρι.

Ο WHO δήλωσε ότι «είναι γνωστό ότι οι συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων είναι γενικά αποτελεσματικές στην καταστροφή των ιών», συνεπώς οι βιομηχανίες τροφίμων/ποτών πρέπει να ακολουθούν πιστά τις cGMPs (ορθές βιομηχανικές πρακτικές) και τα σχέδια ανάλυσης κινδύνων τους. Η διαδικασία HACCP (Ανάλυσης Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου) που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών μέσω της επεξεργασίας τροφίμων, η οποία είναι γνωστή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και την οποία εμπιστεύεται ο WHO, διαθέτει ήδη μεγάλο αριθμό αυστηρών απαιτήσεων για να επιτύχει τη διατήρηση υψηλού επιπέδου της υγιεινής στη βιομηχανία τροφίμων και έτσι να αποτραπεί η εξάπλωση του Covid-19 στη βιομηχανία τροφίμων.

Υπάρχουν δύο κυρίως πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τις βιομηχανίες τροφίμων:

  1. Προστατέψτε το προσωπικό σας.
  2. Προστατέψτε τα προϊόντα σας.

Οι βιομηχανίες μπορούν να επιτύχουν και στις δύο πτυχές:

  • Μην επιτρέποντας στους εργαζόμενους που εμφανίζουν σημάδια του ιού Covid-19 να έρθουν να εργαστούν.
  • Υλοποιώντας αυστηρό πρόγραμμα καθαρισμού και απολύμανσης της παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής των χώρων τροφίμων.
  • Συλλέγοντας έγκαιρα τα απόβλητα.
  • Απαγορεύοντας τον χειρισμό τροφίμων από εργαζόμενους που νοσούν.
  • Διατηρώντας έγκυρα πιστοποιητικά υγείας των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
  • Παρέχοντας κατάλληλο και καθαρό ιματισμό στους εργαζομένους.
  • Τηρώντας αυστηρά τις ορθές οδηγίες προσωπικής υγιεινής για όλους (πλύσιμο, στέγνωμα και απολύμανση των χεριών σωστά, αποφυγή επαφής με το πρόσωπο κ.λπ.).

Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υποστούν περαιτέρω αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, οι οργανισμοί πρέπει να:

  • Δημιουργήσουν Business Continuity Plans.
  • Αξιολογήσουν τις επιλογές αποθήκευσης τροφίμων έγκαιρα.
  • Επικοινωνήσουν και αναθεωρήσουν τις συμβάσεις με τους προμηθευτές.
  • Παρακολουθήσουν τις απαιτήσεις των πελατών.
  • Αναθεωρήσουν τα ασφάλιστρα.
  • Επικοινωνήσουν με τους εργαζομένους σχετικά με τις ανησυχίες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συνιστώμενα βήματα, επικοινωνήστε με το Τμήμα Συστημάτων Διαχείρισης της Process Engineering.

τελευταία νέα

28 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

Σήμερα, στις 28 Απριλίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Αυτή η μέρα μας βρίσκει σε δύσκολες και οικονομικά ασταθείς συνθήκες, όπου οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι οργανώσεις τους προσπαθούν για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία.

+
Ορθή Βιομηχανική Πρακτική στις Επιχειρήσεις Τροφίμων (Good Manufacturing Practice-GMP) - Ανάλυση Κινδύνων και Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου (HACCP) ως εργαλείο πρόληψης κατά του Covid-19

Παρότι η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων), ο WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ο FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC-ΗΠΑ) δηλώνουν ότι

+
Διαχείριση Ασφάλειας Υπεργολάβων σε Τεχνικά Έργα

Ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματική διεξαγωγή ενός έργου

Τα τεχνικά έργα αποτελούν έναν κλάδο όπου οι κίνδυνοι για την ασφάλεια & υγεία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση των εργασιών που εκτελούνται αλλά και σε δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων (εργολάβων, υπεργολάβων, μεταφορέων, αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων κλπ.).

+
Είναι υγιής η Κουλτούρα σας για την Εταιρική Ασφάλεια;

Κατά την αξιολόγηση της Κουλτούρας για την Ασφάλεια ενός οργανισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και στην μείωση των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.

+
Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην PETROGAZ

Η Process Engineering, συνεχίζοντας την δυναμική της πορεία στον κλάδο της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, είναι περήφανη για την υποστήριξή της στο έργο ανάπτυξης, εφαρμογής και πιστοποίησης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στην PETROGAZ.

Η πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ολοκληρώθηκε με επιτυχία από διεθνή διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης.

+
Το δίλημμα ασφάλειας και παραγωγικότητας

Οι άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρησιακές λειτουργίες, παρά το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται με την αναμενόμενη κοινή επιχειρησιακή επίδοση, προσπαθούν συχνά να επιτύχουν το στόχο κινούμενοι σε διαφορετικούς δρόμους.

+
Διαχείριση της Ασφάλειας των εργολάβων συντήρησης εγκαταστάσεων (Facility Maintenance)

Μη βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες, όπως η διορθωτική και η προληπτική συντήρηση, συνήθως αναθέτονται σε εξωτερικούς συνεργάτες.

+
Επιθεωρήσεις Ποιότητας, Ασφάλειας & Υγείας και Περιβάλλοντος

Ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης της συμμόρφωσης

Η εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, Ασφάλειας & Υγείας και Περιβάλλοντος αποτελούν ουσιαστικά μονόδρομο για τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Τόσο οι απαιτήσεις της αγοράς αλλά και η ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού και την προστασία του περιβάλλοντος

+
ISO 22000:2018 Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων – Απαιτήσεις για κάθε οργανισμό στην τροφική αλυσίδα

Το ISO 22000:2018 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS). Καθορίζει τι πρέπει να κάνει ένας οργανισμός για να αποδείξει την ικανότητά του να ελέγχει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.

+
Leading vs Lagging Indicators: Προοπτικές και προηγούμενα αποτελέσματα!

Οι δείκτες Leading και Lagging βοηθούν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να κατανοήσουν τις συνθήκες και τις τάσεις των επιχειρήσεων. Είναι μετρήσεις που ενημερώνουν τους διευθυντές ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επιτυχία των οργανωτικών στόχων τους.

+
Βελτίωση της αποδοτικότητας του Συστήματος Διαχείρισής σας

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, οι στόχοι των Συστημάτων Διαχείρισης (Ποιότητας, Ασφάλειας & Υγείας και Περιβάλλοντος) ήταν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών, να οργανώσουν τις διεργασίες, να επιτρέψουν τη συνεχήβελτίωση και κυρίως να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στην αγορά.

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι στόχοι έχουν γίνει πιο περίπλοκοι και με ποικίλους τρόπους προκαλούν σύγχυση.

+
Εκπαίδευση Ασφάλειας που αποφέρει - Παγίδες προς Αποφυγή

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα αξιολόγησης της εκπαίδευσης στην εργασία, η πλειοψηφία των εργαζομένων ξεχνά ότι έχει μάθει μέσα σε 24 ώρες από την εκπαίδευση.
Τα ευρήματα του “Employee Forgetfulness Index” αποτελούν άσχημα νέα για την εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια.

 

+
Ανάπτυξη Integrated Management System στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.

Η Παραχωρησιούχος ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κοινοπραξία των ομίλων VINCI CONCESSIONS, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και ΑΒΑΞ Α.Ε. μελέτησε, κατασκεύασε, λειτουργεί και συντηρεί τη Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, «Χαρίλαος Τρικούπης». Ένα έργο εμβληματικό για την Ελλάδα αλλά και ένα πραγματικό επίτευγμα της σύγχρονης μηχανικής.

+
Κουλτούρα Υγείας & Ασφάλειας – Η σημασία της Συμμετοχής

Η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη μεγαλύτερη μερίδα των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, παρότι αυτές δαπανούν σημαντικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

+
ISO 45001 - Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία

Το ISO 45001 – Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου 2018 στοχεύει να βοηθήσει όλους τους οργανισμούς ανεξαρτήτου μεγέθους να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τα θέματα υγείας και ασφάλειας και να μειώσουν τα ατυχήματα και τις ασθένειες.

+
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Ασφαλής ανέγερση, χρήση και αποξήλωση ικριώματος"

Η Process Engineering σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης. Δείτε το έντυπο για την εκπαίδευση  "Ασφαλής ανέγερση, χρήση και αποξήλωση ικριώματος"

+
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Περιορισμένοι Χώροι"

Η Process Engineering σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης. Δείτε το έντυπο για την εκπαίδευση στους "Περιορισμένους χώρους"

 

+
Κατασκευή Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας 5

Η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας 5 αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανική επενδύση που υλοποιείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Με συνολική προβλεπόμενη ισχύ στα 660 MW και θερμική ισχύ 140 MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει με τη λειτουργία της ισόποση ισχύ από παλαιές μονάδες.

+

Καριέρα

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας:

  • Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνολόγος Μηχανολόγος
  • Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Δομικών Έργων
  • Ιατρός Εργασίας
+

Πελάτες

επικοινωνία

  • Λευκάδος 11, 152 31 Χαλάνδρι, Αθήνα
  • 210 6724258, 210 6724229
  • 210 6724222
  • Email PROCESS
  • Untitled 1 linkedin