Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά ή την εξαγωγή, για την προστασία των τροφίμων και υπηρεσιών, είτε από επιμόλυνση είτε από εσκεμμένες ενέργειες.
Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα ή έμμεσα σε όλη την τροφική αλυσίδα όπως: παραγωγής/ διακίνησης ζωοτροφών, γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών ή τροφίμων, μεταποίησης, λιανικής πώλησης, τροφοδοσίας, υπηρεσιών καθαρισμού/ απολύμανσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής τροφίμων, οφείλουν να διασφαλίζουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων και υπηρεσιών για την προστασία της υγείας των καταναλωτών. Η θεμελιώδης αρχή όλων των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι οι 7 αρχές του HACCP (Ανάλυση Κινδύνων & Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου).
Τα πιο διαδεδομένα πρότυπα για την πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων είναι τα:
- ISO 22000
- FSSC 22000
- IFS Food
- BRCGS Food Safety
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η ανάπτυξη, εφαρμογή και τελική πιστοποίηση ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων βάσει των απαιτήσεων των αντίστοιχων προτύπων είναι δυνατό να αποφέρει πολλαπλά οφέλη σε μία επιχείρηση. Ενδεικτικά, η εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων μπορεί:
- Να διασφαλίσει την ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών μέσω ενός σχεδίου αναγνώρισης κινδύνων βασισμένο στις αρχές του HACCP και μέτρων ελέγχου για την εξάλειψη αυτών.
- Να εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας των προιόντων και υπηρεσιών ακολουθώντας την αρχή «ένα βήμα πίσω – ένα βήμα μπροστά».
- Να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και, συνεπαγόμενα, να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς, μέσω της διεθνούς αναγνώρισης της πιστοποίησης κατά ISO, IFS, BRC ή FSSC.
- Να βελτιώσει την ικανοποίηση του πελάτη και την εμπιστοσύνη αυτού προς την επιχείρηση, παρέχοντας ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες.
- Να βελτιώσει τη συνολική επιχειρησιακή λειτουργία, με την εισαγωγή τεκμηριωμένων διαδικασιών/διεργασιών και οδηγιών εργασίας.
- Να εντοπίσει εγκαίρως τις αιτίες των μη συμμορφώσεων και να μεριμνά για την άμεση και αποτελεσματική διόρθωσή τους.
- Να συμβάλλει στη συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία καθώς και τις απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών.
- Να βελτιώσει και να εγκαταστήσει διαύλους εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη.
- Να πετύχει τη συνεχή βελτίωση της επιχείρησης σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ενέργειες αντιμετώπισης της επιχειρησιακής διακινδύνευσης.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ PROCESS ENGINEERING
Η Process Engineering έχει αναπτύξει πληθώρα Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων κατά ISO 22000 αλλά και άλλων συναφών προτύπων: BRC, IFS, FSSC 22000, σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς των τροφίμων. Επίσης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και εφαρμογή των Προτύπων Globalgap (Eurepgap) και Agro 2-1 / Agro 2-2 στην πρωτογενή παραγωγή.
Η ανάπτυξη των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων πραγματοποιείται από εξειδικευμένους συμβούλους σε θέματα οργάνωσης, εφαρμογής και παρακολούθησης συστημάτων. Ο Σύμβουλος, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο της κάθε επιχείρησης, σχεδιάζει το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων προσαρμοσμένο στις ανάγκες, απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες της κάθε εταιρίας. Τέλος, ο Σύμβουλος υποστηρίζει την εταιρία στην εφαρμογή του συστήματος με σκοπό την πιστοποίησή του από διαπιστευμένο φορέα.
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
τελευταία νέα
Η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ του τεχνικού δυναμικού και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άνοδο του επιπέδου Ασφάλειας & Υγείας στα τεχνικά έργα.
Εγκρίθηκε και εκδόθηκε σε ΦΕΚ η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2022-2027.
Many materials or substances used or created during work processes could harm workers’ health. These substances could be dusts, gases or fumes that you breathe in, or liquids, gels or powders that come into contact with your eyes or skin.
Harmful substances can be present in anything from paints and cleaners to flour dust, solder fume, blood or waste. Ill health caused by these substances used at work is preventable.
Mission success is achieved by making good decisions based on a foundation of sound policies and procedures that address a project’s management and execution. Key drivers in achieving this are identifying priorities, obtaining resources, delivering the program and managing finances.
Supplier quality audits are the process of verifying that each of your suppliers is adhering to both industry standards as set by the law and independent organizations, as well as your own company and brand standards.
Audits are widely recognized as a pertinent part of doing business.
Cost of quality (COQ) is defined as a methodology that allows an organization to determine the extent to which its resources are used for activities that prevent poor quality, that appraise the quality of the organization’s products or services, and that result from internal and external failures.
The way you lead your team on health and safety can determine how safe your site is to work on (and the number of accidents, incidents and ill-health cases that happen) because:
'You can't manage what you can't measure' – Drucker
‘If you don’t know where you are going, chances are you will end up somewhere else’ – Yogi Berra
Measurement has been a problem in the safety field for years. Despite analyzing the standards over and over again, it has been difficult to come up with meaningful measures of safety performance.
Δείτε την καινούρια εγκύκλιο που αφορά στην πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων κατά το θέρος και οδηγίες σχετικά με τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση καταστάσεων θερμικής καταπόνησης.
There are many reasons why you should choose to manage your waste using a waste management solution or system that includes a Site Waste Management Plan. Especially with regards to waste that is produced through construction and demolition projects.
ISO 9001 is an international standardized quality management system that helps organizations to analyze, control and improve their internal systems, processes, protocols and policies in preparation for any potential risks that the business may face.
Η κουλτούρα ασφάλειας υπάρχει από την πρώτη κιόλας μέρα σε έναν οργανισμό. Τελικώς, η κουλτούρα ασφάλειας ενός οργανισμού είναι συνάρτηση της επίδοσης τόσο των εργαζομένων όσο και της διοίκησης.
Τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη, οι υπάλληλοι και οι επόπτες καθορίζουν και διαμορφώνουν την κουλτούρα μιας εταιρείας.
Οι βασικές απαιτήσεις για την ποιότητα των προϊόντων βιομηχανικής μεταποίησης από ελαστικά υλικά καθορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 91808 (ΦΕΚ 4092/Β/23-9-2020) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Πώς να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης!
Αποτελεσματική εκπαίδευση είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και δεξιότητες στους συμμετέχοντες καθώς και την αυτοπεποίθηση να τις εφαρμόσουν στην εργασία τους.
Γιατί οι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που πρέπει!
Ο αντίκτυπος των προβλημάτων επίδοσης μπορεί να είναι πολύ κρίσιμος για έναν οργανισμό.
Ο ανθρώπινος παράγοντας αποτελεί το κλειδί για αποτελέσματα επίδοσης. Οι πτυχές που επηρεάζουν την επίδοση της εργασίας μπορεί να είναι η έλλειψη εκπαίδευσης ή κινήτρων, ζητήματα συμπεριφοράς και οργάνωσης κ.λπ.
Το commissioning είναι ένα σύνολο δυναμικών ενεργειών που εκτελούνται σε μια εγκατάσταση με σκοπό να επαληθεύσουν ότι κάθε ένα «σύστημα ή υπο-σύστημα» κατασκευάζεται, εγκαθίσταται και δοκιμάζεται σύμφωνα με το σχεδιασμό και τα συστήματα είναι έτοιμα για εκκίνηση.
Στους αποτελεσματικούς οργανισμούς, η Διαδικασία Εσωτερικής Επιθεώρησης Ποιότητας, Υγείας & Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (QHSE) αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της διεργασίας βελτίωσης και ουσιαστικό στοιχείο του συνολικού συστήματος διαχείρισης.
Ένας κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματική διεξαγωγή ενός έργου
Τα τεχνικά έργα αποτελούν έναν κλάδο όπου οι κίνδυνοι για την ασφάλεια & υγεία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση των εργασιών που εκτελούνται αλλά και σε δυσκολίες συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων παραγόντων (εργολάβων, υπεργολάβων, μεταφορέων, αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων κλπ.).
Κατά την αξιολόγηση της Κουλτούρας για την Ασφάλεια ενός οργανισμού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αποτελεσματικότητά της στην εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και στην μείωση των ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Οι άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικές επιχειρησιακές λειτουργίες, παρά το γεγονός ότι ευθυγραμμίζονται με την αναμενόμενη κοινή επιχειρησιακή επίδοση, προσπαθούν συχνά να επιτύχουν το στόχο κινούμενοι σε διαφορετικούς δρόμους.
Μη βασικές επιχειρηματικές λειτουργίες, όπως η διορθωτική και η προληπτική συντήρηση, συνήθως αναθέτονται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Το ISO 22000:2018 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS). Καθορίζει τι πρέπει να κάνει ένας οργανισμός για να αποδείξει την ικανότητά του να ελέγχει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.
Οι δείκτες Leading και Lagging βοηθούν τους ηγέτες των επιχειρήσεων να κατανοήσουν τις συνθήκες και τις τάσεις των επιχειρήσεων. Είναι μετρήσεις που ενημερώνουν τους διευθυντές ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επιτυχία των οργανωτικών στόχων τους.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, οι στόχοι των Συστημάτων Διαχείρισης (Ποιότητας, Ασφάλειας & Υγείας και Περιβάλλοντος) ήταν να βοηθήσουν τους οργανισμούς να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πελατών, να οργανώσουν τις διεργασίες, να επιτρέψουν τη συνεχήβελτίωση και κυρίως να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στην αγορά.
Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι στόχοι έχουν γίνει πιο περίπλοκοι και με ποικίλους τρόπους προκαλούν σύγχυση.
Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα αξιολόγησης της εκπαίδευσης στην εργασία, η πλειοψηφία των εργαζομένων ξεχνά ότι έχει μάθει μέσα σε 24 ώρες από την εκπαίδευση.
Τα ευρήματα του “Employee Forgetfulness Index” αποτελούν άσχημα νέα για την εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια.
Ποια είναι όμως η αιτία για αυτό;
Η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για τη μεγαλύτερη μερίδα των σύγχρονων επιχειρήσεων.
Σε πολλές περιπτώσεις όμως, παρότι αυτές δαπανούν σημαντικούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.
Καριέρα
Διαθέσιμες θέσεις εργασίας:
- Μηχανολόγος Μηχανικός, Τεχνολόγος Μηχανολόγος
- Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανικός Δομικών Έργων
- Ιατρός Εργασίας
Πελάτες
επικοινωνία
- Λευκάδος 11, 152 31 Χαλάνδρι, Αθήνα
- 210 6724258, 210 6724229
- 210 6724222
- Email PROCESS
-