MENU
SAFETY
QUALITY
ENVIRONMENT

Το ISO 22000:2018 καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων (FSMS). Καθορίζει τι πρέπει να κάνει ένας οργανισμός για να αποδείξει την ικανότητά του να ελέγχει τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή.

 Το ISO 22000 ισχύει για όλους τους οργανισμούς της τροφικής αλυσίδας, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο λειτουργίας π.χ. παραγωγοί ζωοτροφών, παραγωγοί τροφίμων, εκμετάλλευση άγριων φυτών και ζώων, αγρότες, λιανοπωλητές και οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες τροφίμων, υπηρεσίες εστίασης, υπηρεσίες καθαρισμού και αποχέτευσης, μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής, προμηθευτές εξοπλισμού, καθαρισμού και απολύμανσης, υλικά συσκευασίας και άλλα υλικά επαφής τροφίμων.

Το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 εκδόθηκε τον Ιούνιο 2018 από τον διεθνή οργανισμό ISO για να αντικαταστήσει το υπάρχον πρότυπο (ISO 22000:2005) για την ασφάλεια των τροφίμων. Για τις εταιρείες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του ISO 22000:2005, η μετάβαση στο νέο πρότυπο είναι τρία έτη (έως 29/06/2021).

Ορισμένες από τις σημαντικές αλλαγές που εισήγαγε το νέο διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 σε σχέση με το ISO 22000:2005 είναι:

  • Μεγαλύτερη έμφαση στη συμμετοχή της ηγεσίας.
  • Εφαρμογή προσέγγισης με βάση τον κίνδυνο για την ανάπτυξη του FSMS.
  • Έμφαση σε βασικές έννοιες, όπως:
    • Ο κύκλος Plan-Do-Check-Act, ένας που καλύπτει το σύστημα διαχείρισης και άλλος ένας που καλύπτει τις αρχές του HACCP.
    • Η διαφοροποίηση των βασικών όρων, συμπεριλαμβανομένων των κρίσιμων σημείων ελέγχου (CCPs), των επιχειρησιακών προαπαιτούμενων προγραμμάτων (ORPs) και των προαπαιτούμενων προγραμμάτων (PRPs).
  • Προσαρμογή της δομής υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με το Annex SL, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συμβατότητας με άλλα πρότυπα συστημάτων διαχείρισης ISO, το ISO 9001: 2015, το ISO 14001: 2015 και το ISO 45001: 2018.

Επωφεληθείτε από την ευκαιρία να εξελιχθεί η εταιρεία σας και να προσφέρει πραγματικά ασφαλή τρόφιμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότυπο ISO 22000, επικοινωνήστε με το τεχνικό τμήμα της Process Engineering.

4/12/2019

Πελάτες

επικοινωνία

  • Αποστολοπούλου 64, 152 31 Χαλάνδρι, Αθήνα
  • 210 6724258, 210 6724229
  • Email PROCESS
  • Untitled 1 linkedin